Privatekonomi och privatlån

Vad kostar det egentligen att låna pengar? När man vet vad räntan är så är det relativt enkelt att beräkna månadskostnad och lånets totala kostnad. Det är också viktigt att tänka på att lånet oftast även har avi- och uppläggningsavgifter. Om man tar med alla avgifter i beräkning av räntan får man fram något som kallas för effektiv ränta. Effektivräntan är ett mer rättvisande mått när man skall jämföra olika låneerbjudanden från olika banker.

När du ska ta ställning till ett låneerbjudande från en bank är det huvudsakligen storleken på månadskostnaden samt alla alla avgifter som du borde granska – det är ju denna kostnad som har en direkt inverkan på vår privatekonomi och totala månadsutgifter. För att få ner månadskostnaden kan man välja längst möjlig återbetalningstid, men om man inte vill ligga och betala av på lånet så länge kan det vara bra att överväga en lite kortare avbetalningstid. På privatlån kan man välja att betala in mer på lånet närsomhelst för att korta ner på återbetalningstiden, eller lösa lånet i sin helhet.

EXEMPEL PÅ LÅNEKOSTNAD

Exempel: Lånebelopp: 125 000 kr. Ränta: 4,65%. Löptid: 15 år. Månadskostnad: 996 kr.

Det enklaste sättet att få reda på vad just din månadskostnad blir (eftersom bankerna sätter räntan individuellt beroende på hur din privatekonomi ser ut) är att använda sig av en låneförmedlare – det handlar oftast om att fylla i ett enkelt formulär på datorn eller i telefonen. Besked om du fått lån beviljat eller inte får du oftast samma dag

You may also like...