Att tänka på för att inte få trubbel med ditt kreditkort

De vanligaste två bedrägeriformerna är skimming och phishing. Skimming innebär kopiering av den information som finns på magnetremsan på ditt kreditkort i syfte att tillverka ett falskt kort. Denna typ av bedrägeri förekommer främst i uttagsautomater och i enstaka fall även i butiksterminaler. Kontrollera alltid ditt bankomatuttag med kvitto och om bankomaten ser konstig ut på något sätt använd den inte.

Phishing är en sorts “spam” (massutskick) som syftar till att samla in känslig information från Internet-användare. När avsändaren fått in informationen är tanken att informationen skall användas i olagligt syfte som t ex ta ut pengar från folks bankkonton utan deras vetskap och tillåtelse.

Hur skyddar jag bäst mitt kreditkort?

  • Tänk på att alltid skydda din Pin-kod till kortet, använd ej enkla sifferkombinationer eller de fyra sista siffrorna i ditt personnummer.
  • Försäkra dig om att ingen ser din kod när du går till bankomaten.
  • Spärra kortet direkt om du blir av med det.
  • Håll reda på kvitton som innehåller ditt kortnummer.
  • När du använder ditt kort på nätet, skriv ut kvittot eller spara kvittot på din dator.

Vad ska jag tänka på för att inte spendera för mycket och hamna i ”lyxfällan”?
Det är lätt hänt att man använder sitt kreditkort och spenderar (mycket) mer pengar än man egentligen har. Om du känner att du inte har tillräckligt med disciplin eller koll på din privatekonomi så är det nog bättre att helt avstå från att skaffa ett kreditkort i första taget. Här listar vi några enkla saker du kan tänka på för att inte trilla dit själv.

Använd kreditkortet bara i nödfall
Ett kreditkort kan vara väldigt bra att ha om det uppstår en situation där du verkligen behöver pengar, om du är ute och reser till exempel.

Betala av hela beloppet varje månad
Ett enkelt sätt att slippa betala ränta och tvinga dig själv till att inte spendera mer än du har är att betala av kreditkortet helt och hållet varje månad.

Använd inte kreditkortet som ett banklån
Ett kreditkort har högre ränta än de flesta banklån. Låt dig inte frestas att köpa dyra grejjor bara för att du kan. Om du inte kan betala av köpet snabbt så kan det bli väldigt dyrt med all ränta.

You may also like...